De vogelvrienden Nederweertinfo@devogelvriendennederweert.nl

Wiel Moonen - Hoezo stapje terug!

26-07-2010 22:54

In deze editie zijn we een kijkje gaan nemen bij Wiel en Maria Moonen.

Ook Wiel Moonen is net als onze vorige geïnterviewde al jaren actief in het vogelwereldje. Net als vele van ons is hij begonnen met kanaries om na enkele jaren over te stappen naar de kromsnavels. Door de jaren heen zijn echter allerlei vogelsoorten blijven trekken. Zo zijn de volières bij Wiel bewoond geweest door Neophema’s, Bonte boeren, Meyers, Grijze roodstaarten, Alexander parkieten, diverse tropen etc. Wiel vindt net als vele van ons diverse soorten mooi en interessant wat de keuze vaak ingewikkeld maakt. Wiel is al zo’n 28 jaar lid van onze vereniging en in 2007 dan ook gehuldigd voor zijn 25 jaar lidmaatschap.

Huisvesting

Wiel is lange tijd werkzaam geweest als varkenshouder maar maakte een 15 jaar geleden de stap om te stoppen met varkens, mede ook omdat er geen opvolger was. Hierdoor ontstond er de ruimte om meerdere volières te plaatsen. De reeds zes bestaande vluchten werden uitgebreid naar 26 stuks waarin door de jaren heen van alles gekweekt werd met wisselend succes. Twee jaar geleden is de voormalige boerderij verkocht aan zijn zoon en heeft Wiel een stap terug moeten doen in aantal volières. De keuze van een ander huis was dan ook niet zo eenvoudig. Maria geeft aan dat vooral de tuin bij het huis voor Wiel van uiterst belang was om toch zijn hobby voort te kunnen zetten. Maar ook voor Maria was de tuin erg belangrijk, tuinieren is dan ook haar hobby. Dit laatste is duidelijk te zien, de tuin van Wiel en Maria ligt er dan ook prachtig bij. Volgens Wiel de volledige verdienste van Maria.. Het eerste jaar in het nieuwe huis moest er natuurlijk van alles gebeuren maar al snel werd er nagedacht over de herbouw van een volière. Voor Wiel een stapje terug maar voor de meeste nog een droom, zo ontstonden er 13 volledig overdekte volières, 12 van ongeveer 1 meter breed en 3 meter lang, de laatste volière heeft een lengte van vier meter voor de huisvesting van jonge vogels. De volières zijn volledig opgebouwd uit aluminium profielen bedekt met stevig gaas (welke hergebruikt is van de vorige volières). Het zijn allen open volières, zonder nachthok maar waarvan het laatste stuk afgeschermd en verhoogd is. Hier vinden de vogels bescherming tegen de wind. De loopgang achter de volières is volledig opgebouwd uit zgn. sandwich panelen die geplaatst zijn op een hoge stoepband, absoluut muis vrij! Op elke deur die toegang geeft tot de volière staat in sierlijke letters vermeld welke vogels in de betreffende volière zijn gehuisvest. In elke volière is een 7 Watt verlichting aanwezig welke met behulp van een schemerschakelaar geschakeld wordt en handmatig gedimd kan worden. Net als op de boerderij bleef het niet bij kromsnavels maar werden er ook enkele volières gemaakt voor aparte soorten duiven en fazanten. In de schuur die bij het nieuwe huis staat wordt een gedeelte ingericht om te kunnen kweken in kweekkooien. In een 20-tal kweekkooien wordt voornamelijk gekweekt met de agapornis rosei collie maar ook met de fischeri en personata. Er is zelfs een koppeltje forpussen gehuisvest, omdat ze zo mooi zijn.

Verzorging en voeding

Verzorging van de vogels is uiterst belangrijk, de vogels krijgen dan ook iedere dag goed voer. Wiel voert zijn vogels een zaadmengsel voor grootte parkieten. Tevens wordt er een zelfgemaakt eivoer gevoerd, in het kweekseizoen dagelijks en in de overige periode tweemaal per week. Het eivoer wordt aangevuld met couscous. Het recept voor het maken van het eivoer hebben we natuurlijk meegekregen en is bij de redactie op te vragen. Dagelijks vers water is natuurlijk onontbeerlijk, hiervoor heeft Wiel een ingenieus systeem bedacht. Bij de bouw van de volière is er een volledig afvoer-en waterleidingsysteem aangelegd met in elke volière een uitloop. Op de afvoerpijp van ongeveer een meter hoog is een schaal bevestigd welke met een schroefring (met rubber) vastgezet wordt. In de schaal stroomt elke dag vers water, het “vuile” water stroomt automatisch door de afvoer weg. Doordat de schalen eenvoudig te verwijderen zijn kunnen ze ook regelmatig schoongemaakt worden.

Vogels

Momenteel worden de volières van Wiel voornamelijk bevolkt door de Australische soorten. Een koppel wildkleur penanten met een tweetal jongen van nog geen week oud. Een koppel bergparkieten met een uitgevlogen jong, een koppel twenty eights, een koppel bleekkop rosella’s, een koppel isabel pracht rosella’s met enkele jongen, en om het rijtje Australische af te sluiten een drietal koppels valkparkieten in één van de volières met een uitgevlogen albino jong en nog enkele jongen in de blok. Enkele jaren terug kocht hij bij een kweker een gegarandeerd koppel koningsparkieten, echter toen de vogels op kleur kwamen bleken het twee mannen te zijn. Wiel vond de vogels zo mooi dat hij besloot ze beide te houden. Ook na het overlijden van zijn roodvleugelpop besloot hij de man te houden en bij de twee koningsmannen te huisvesten. En het moet gezegd worden het is een mooi plaatje deze vogels in een ruime volière te zien rondvliegen. De overgebleven volières worden bevolkt door enkele koppels halsbandparkieten, een mooie verschijning. Helaas heeft Wiel hier dit jaar geen geluk mee gehad. De pop van zijn groene butterkop lag plotsklaps dood. Ook een tegenslag dit jaar was de plotselinge dood van een penant pop op 4 eieren, dit is pure pech! Toch is Wiel niet ontevreden, ondanks dat hij op deze nieuwe locatie pas ruim een jaar vogels heeft zitten heeft hij toch enkele goede jongen gekweekt.

 De laatste volière wordt momenteel bewoond door de al zelfstandige jonge fischeri’s, collie’s en een enkele personata. Met de agaporniden wordt gedurende het gehele jaar gekweekt, steeds wisselende koppels. De gebruikte broedblokken zijn allen zelfgemaakt en van buitenaf makkelijk toegankelijk voor nestcontrole.

Tijdens het gesprek met Wiel en Maria merk je dat het gepassioneerde vogel liefhebbers zijn met hart voor de dieren. Dit blijkt ook uit de verdwaalde kanaries die hier en daar tussen de parkieten gehuisvest zijn die bij een collega kweker “overbodig” waren.

 

Door   : Albert Weekers

Foto’s  : Frans Korsten